Fiecare popor are o rețetă culinară preferată, iubită în țara toată, care îi amintește de casă, de cât e de gustoasă mâncarea cu gust de acasă. La noi, tochitura este emblema culinară, mâncarea cu gustul bun de țară.
Cum eu sunt pui de moldovean, cu o rețetă din zona mea te cinstesc, oleacă reinterpretată, să placă la lumea toată:
1. Într-un ceaun se topește untul la foc mic, se adaugă uleiul, ceapa tocată mărunt și 2 căței de usturoi în coajă.
2. După ce se înmoaie ceapa și devine aurie, se scoate usturoiul și se adaugă carnea, se rumenește la foc mai iute.
3. Se toarna vinul în ceaun, se adaugă țelina tocată mărunt, foile de dafin.
4. Se fierbe la foc mediu aproximativ 15 minute, se adaugă roșiile decojite și mărunțite, 2 căței de usturoi tocat, sarea și piperul.
5. Se dă focul mic și se fierbe încă 45 de minute (sosul trebuie să aibă o consistență potrivită, iar carnea să fie fragedă).
După ce tochitura este aproape gata, se pregătește repejor mămăliguța, care se răstoarnă pe un fund de lemn, că așa spune tradiția.
Se face un turnuleț în mijloc, se umple cu tochitură, se ”parfumează” cu pătrunjel și se servește cu familia și toți cei dragi.
Pofta mare, mulțumim, împreună sărbătorim, cu mic, cu mare, că e mare sărbătoare!
Sursă rețetă + poză: dorianradu.ro